< NAZAJ NA SEZNAM ČLANKOV

Tesnoba in anksioznost

Polona Jančar, univ. dipl. psih, specializantka integrativne psihoterapije

Tesnoba nam sporoča, da smo se predolgo časa ukvarjali z zunanjim svetom in pozabili na svoj notranji svet. Ko izgubimo stik s sabo, izgubimo notranji kompas. Začne nas premetavati od enega dobronamernega nasveta do drugega, od ene objave na socialnih omrežjih do druge, od mnenja ene prijateljice do mnenja drugega prijatelja. Ne vemo več, kaj je prav in kam plujemo. V telesu se nabira napetost in, ker je ne opazimo (saj smo preveč zaposleni z opazovanjem zunanjega sveta), sčasoma postane glasnejša in se izrazi v obliki tesnobe. 

Tiščanje v prsih, občutek, da nam na prsni koš pritiska skala in ne moremo dobro vdihniti, razbijanje srca, megla v glavi in nejasne misli, nerazložljiv strah - vse to so lahko simptomi, ki jih občutimo, ko gre za tesnobo. 

Življenje v današnjem hitrem tempu, nenehnem stresu in zahtevah lahko pogosto privede do občutkov tesnobe in anksioznosti. Ta pojma sta med seboj povezana, vendar pa se razlikujeta glede na stopnjo intenzivnosti in trajanja. Tesnoba je naravna reakcija na stresne situacije, medtem ko anksioznost predstavlja močnejšo in dolgotrajnejšo obliko teh občutkov. V tem članku bomo raziskali, kaj sta tesnoba in anksioznost, kako ju prepoznati ter kakšni so načini obvladovanja.

Kaj je tesnoba?

Tesnoba je normalen čustveni odziv na situacije, ki jih dojemamo kot grožnjo ali nevarnost. Gre za naravno čustvo, ki nam lahko pomaga ostati previdni in pripravljeni na ukrepanje v nevarnih okoliščinah. Vendar pa se lahko v nekaterih primerih občutki tesnobe preveč povečajo ali postanejo nepotrebni, kar lahko vodi v težave v vsakdanjem življenju.

Simptomi tesnobe vključujejo nemir, napetost, nemirnost, povečano srčno bitje, potenje, občutke strahu in slabosti. Občasna tesnoba je običajno neškodljiva, vendar če postane kronična ali se pojavi brez očitnega razloga, lahko to kaže na anksiozno motnjo.

Kaj je anksioznost?

Anksioznost je močnejša in trajnejša oblika tesnobe. Gre za motnjo, pri kateri so občutki strahu in tesnobe intenzivni ter lahko vplivajo na vsakodnevno življenje posameznika. Anksiozne motnje vključujejo generalizirano anksiozno motnjo, socialno anksiozno motnjo, panično motnjo in druge oblike.

Simptomi anksioznosti se lahko kažejo v fizičnih simptomih, kot so tresenje, potenje, hitro dihanje, težave s spanjem, pa tudi v čustvenih simptomih, kot so občutki napetosti, strahu, obupa in nezmožnost sprostitve.

Načini obvladovanja tesnobe in anksioznosti

Če se spopadate s tesnobo ali anksioznostjo, je pomembno vedeti, da niste sami in da obstajajo načini, kako se lahko spopadate s temi občutki. Tu je nekaj koristnih strategij:

  1. Globoko dihanje in sprostitvene tehnike: Učenje tehnik globokega dihanja, progresivne mišične sprostitve in meditacije lahko pomaga zmanjšati telesno napetost in pomiriti um.

  2. Telesna dejavnost: Redna telesna aktivnost lahko pomaga zmanjšati napetost in sprostiti endorfine, ki pomirjajo um.

  3. Uravnotežena prehrana: Zdrava prehrana lahko prispeva k uravnoteženemu razpoloženju. Izogibanje prekomernemu uživanju kofeina, alkohola in sladkorja je lahko koristno.

  4. Spanje: Dovolj kakovostnega spanca je ključnega pomena za obvladovanje anksioznosti. Razvijanje zdravih spalnih navad je bistvenega pomena.

  5. Podpora in pogovor: Deljenje svojih občutkov s prijatelji, družino ali strokovnjakom za duševno zdravje lahko pomaga razbremeniti pritisk in najti nove perspektive.

  6. Terapija: Strokovnjaki za duševno zdravje vam lahko pomagajo razumeti vzorce misli in obnašanja, ki prispevajo k tesnobi in anksioznosti ter jih spremeniti.

  7. Zdravljenje z zdravili: V nekaterih primerih se lahko uporabljajo zdravila za obvladovanje intenzivnih simptomov anksioznosti. Ta se običajno uporabljajo v povezavi s psihoterapijo.

Zaključek

Tesnoba in anksioznost sta pogosti čustveni stanji, s katerimi se lahko spopada vsak posameznik. Pomembno je razumeti razliko med občasnimi občutki tesnobe in resnejšo obliko anksioznosti ter poiskati pomoč, če občutki postanejo premočni ali dolgotrajni. S pomočjo pristopov, kot so sprostitvene tehnike, telesna dejavnost, terapija in podpora bližnjih, lahko posameznik znatno izboljša svoje duševno počutje ter si zagotovi kakovostno življenje.

Preizkusite pa lahko tudi naše meditacije, ki pomagajo sprostiti telo in dušo.

Poiščite slušalke, zaprite oči in se prepustite.

Razišči meditacije

 

Bodite živi.

Vaš Ponos.si