< NAZAJ NA SEZNAM ČLANKOV

Meditacija

Meditacija je način sproščanja, pri katerem se potopimo v svoje misli in pri tem odmislimo okolico. Po mnogih raziskavah se s prakticiranjem meditacije lažje spopadamo s stresom, ki nam ga prinaša življenje. Ta sprostitvena metoda nam nudi tudi dolgoročno umirjenost, boljši stik s samim seboj in bolj poglobljeno razumevanje svojih čustev.

Kako meditirati?

Ne obstaja le en pravilni način meditiranja, saj poznamo več vrst meditacije. Splošna razlaga pa je, da se moramo pri meditaciji udobno počutiti in ne smemo imeti zunanjih motenj, kot je mobilni telefon ali družba drugih oseb, saj se le na takšen način lahko resnično sprostimo, prisluhnemo svojemu jazu in raziskujemo svoj odnos do sveta. Meditiramo torej tako, da se usedemo v udoben položaj, zapremo oči in se osredotočimo na določeno stvar. Različne vrste meditacije pa našo pozornost usmerijo na različne zadeve.

 

Meditacija

 

Prednosti meditacije

Strokovnjaki poročajo o številnih prednostih, ki nam jih ponuja redna, vsakodnevna praksa meditacije. Učinki meditacije so: zmanjšanje stresa, povečanje umirjenosti, boljša koncentracija, globoka sprostitev, manj depresije in anksioznosti, povečanje imunske odpornosti, manjši krvni pritisk, sproščanje hormonov sreče oziroma endomorfinov, kar pomaga tudi pri izboljšanju odnosov v družini ter okolju.

 

Vodena meditacija

Pri vodeni meditaciji se osredotočimo na glas osebe, ki nam pripoveduje zgodbo. Za to vrsto meditacije je značilno, da nas najprej postavi v določeno okolje, denimo na sprehod po gozdu. Ko se navadimo na govorca in se vživimo v njegovo pripoved, pa se meditacija osredotoči na določeno tematiko kot je denimo izgorelost. V današnjih časih pametnih naprav so vedno bolj popularne spletne različice vodene meditacije, ki omogočajo uporabnikom, da imajo sprostitev in dobro počutje vedno pri roki. Pa naj bodo v pisarni na računalniku, ali pa kjerkoli drugje, kjer imajo pri sebi mobilni telefon ali tablico.

 

 

Tečaji meditacije

Na Ponos.si imamo različne tečaje vodenih zvočnih meditacij. Če želite poskusiti meditirati zastonj, vam priporočamo, da izberete naše brezplačne meditacije – Od tesnobe do miru, kjer lahko v enem mesecu vidite, če vam ta praksa ustreza. Če ste doživeli izgorelost, ali se soočate z veliko količino stresa, lahko prisluhnete celoletnem tečaju, kateri vam pomaga ozdraviti izgorelost. Če se ne morete odvaditi od kajenja, vam bo prišel prav trimesečni tečaj prenehajte kaditi. Za tiste, ki se ne počutite dobro v svoji koži, vam svetujemo dvomesečna tečaja pridobite večjo samozavest ali pa zgradite si zdravo samopodobo. Če imate težave s spanjem, je za vas prava izbira enomesečni tečaj omogočite si kvalitetno spanje. Za ta tečaj smo naredili tudi posebno lekcijo 8-urno spanje. Če imate bolj malo časa, pa si vseeno želite meditirati, ponujamo 5 sklopov kratkih 5 minutnih meditacij. To so: ljubezen, mir, moč in motivacija. V vsakem izmed prvih štirih sklopov je po 5 meditacij. V zadnjem sklopu, ki se imenuje strast, pa je 6 meditacij. Sproti pripravljamo tečaje na različne tematike, zato spremljajte našo rubriko tečaji in meditacije.