V čem se razlikujeta medicinska hipnoza in meditacija?

Piše: Tanja Breznik, univ.dipl.del.ter., univ.dipl.psihoter.

Medicinski hipnozi in meditaciji je skupno to, da obe vplivata na frekvenco valovanja človekovih možganov, ki so jih merili z elektroencefalogramom (EEG). Različna pa je frekvenca.

Naši možgani so čudovit, vrhunsko delujoč organ, ki nas povezuje tako telesno kot duševno. Frekvenca delovanja naših možganov vpliva na naše telo in tudi naše misli, notranje slike ter spomini vplivajo na frekvenco delovanja možganov in posledično na telo.

Delovanje možganov na določenih frekvencah pomeni, da se možganske celice ali nevroni usklajeno aktivirajo s točno določeno hitrostjo ali ritmom, izraženo v hertzih (Hz), kar je merilo za valovno frekvenco. Ta sinhronizacija nevronov v možganih na določenih frekvencah ima pomembno vlogo, saj vplivajo na našo organizacijo aktivnosti, vrste zavesti, kognitivne funkcije, čustveni odziv, telesne funkcije in delujejo na frekvencah od 0,5 pa do celo 100+ Hz.

Globoko spanje

Frekvence med 0,5-4 Hz se pojavijo v NREM fazi spanja, to je tako imenovan non-rapid -eye -movement-sleep. Globoko spanje je zelo pomembno in povezano z obnovo telesa, fizičnim okrevanjem in krepitvijo imunskega sistema. To valovanje se imenuje delta valovi.

Meditacija

V meditativnem stanju dosežemo frekvence od 8 Hz do 12 Hz in jih imenujemo Alfa valovi. To  je stanje sproščene pozornosti in se jo lahko doseže z meditacijo.  To je stanje miru in občutka prisotnosti. Meditacijo se pogosto uporablja za povečanje splošnega dobrega počutja, raziskovanje uma in duhovne rasti. Obstaja veliko različnih tehnik meditacije, kot so osredotočena meditacija (npr. zen meditacija), vipassana (poglobljeno zaznavanje), transcendentalna meditacija, metta (ljubeča prijaznost) itd. Te tehnike se osredotočajo na usmerjanje pozornosti, dihanje in sproščanje uma. Ker vpliva na umirjanje valovanja frekvenc možganov, se jo zelo priporoča osebam, ki so pod stresom.

Medicinska hipnoza

Z medicinsko hipnozo dosežemo frekvence od 4Hz do 7 Hz. Te frekvence se imenujejo Theta valovi. Gre za stanje globoke sproščenosti – stanje zavesti, ko smo nekje med budim stanjem in spanjem a se vseeno vsega zavedamo in imamo nadzor nad svojimi mislimi in vedenjem. Žal so v preteklosti oddaje in predstave s »hipnozo« na odru hipnozi naredila ogromno škodo. V teh predstavah so sodelovali plačani udeleženci, v laični populaciji pa se je utrdilo mnenje, da pod hipnozo ne moremo več nadzorovati samih sebe in se sebe celo več ne zavedamo. Zato se ljudje medicinske hipnoze pogosto bojijo. Stanje transa je popolnoma naravno stanje. Pogosto se v dnevu znajdemo v tem stanju  a se tega ne zavedamo, npr., ko smo močno skoncentrirani na delo ali izgubljeni v svojih mislih.

Medicinska hipnoza je preveč učinkovita, da bi se jo uporabljalo samo za doseganje stanja globoke sproščenosti. Ta metoda se pogosto uporablja za zdravljenje različnih stanj, kot so kronične bolečine, tesnoba, fobije, izboljšanje spalnih navad, boljšo samopodobo, zdravljenje odvisnosti, izgorelosti in še bi lahko naštevali. Pomembna razlika med medicinsko hipnozo in meditacijo je v strukturi. To pomeni da v medicinski hipnozi najprej poteka proces sproščanja skozi vodeno fantazijo, ki se imenuje indukcija. Naslednja faza je poglabljanje sproščanja, nato je terapevtski del s sugestijami, nato sledi faza posthipnotske sugestije in prebujanje.

Budno stanje

Frekvence možganov v budnem stanju, tako imenovani beta valovi so med 12-30 HZ. To je stanje zavesti, budnosti, v tem stanju razmišljamo, rešujemo probleme in govorimo. Višje frekvence kažejo na bolj intenzivno mentalno aktivnost.

Stres in visoka stopnja kognitivne aktivnost

Odvijata se na frekvencah od 30-100+ HZ in se imenujejo gama valovi. Povezani so z visoko stopnjo kognitivne aktivnosti, npr. takrat, ko rešujemo kompleksne naloge, ko je potrebno težavo reševati hitro, ko se učimo in smo kreativni. Več kot je stresa in tesnobe, višje je tudi gama valovanje v možganih.

Tečaji in meditacije

V samo petih minutah do boljše motivacije in pripravljeni ste, da začnete nov dan!
V samo petih minutah do več strasti in pripravljeni ste, da začnete nov dan!
V samo petih minutah do več notranje moči in pripravljeni ste, da začnete nov dan!
V samo petih minutah do več notranjega miru in pripravljeni ste, da začnete nov dan!
V samo petih minutah do več ljubezni do sebe in pripravljeni ste, da začnete nov dan!
Naredite to zase in za vse, ki jim imate radi. Vzame vam le malo časa, da občutite sprostitev s pomočjo meditacije.

Zadnji prispevki

Prijava na e-novice

Prijavite se na naše e-novice in prejemali boste posebne ugodnosti, ki veljajo samo na vpisane na mailing listo.

Preizkusite brezplačno

Z meditacijami ozdravite izgorelost, prenehajte kaditi in bolj
kvalitetno spite.

Popolna
sprostitev v
vašem žepu

Meditacije in
hipnoze v
slovenščini

Lekcije,
prilagojene na
spol

Raznolike teme
in dolžine
meditacij

Časovna
prilagodljivost
poslušanja

Ohranjanje
zdravja v službi
in zasebno

Najboljša izbira!

Letni paket

4,99 EUR / mesec
Zaračunano 59,90 EUR / leto

Mesečni paket

5,90 EUR / mesec